Ik weet het maar al te goed door mijn werk in de schuldsanering: veel armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven. Met het ontbreken van financiële buffers hoeft er dan maar even iets mis te gaan, een boete voor het fietsen zonder licht bijvoorbeeld, of je komt helemaal niet meer uit met je geld. Met vaak nog meer financiële problemen tot gevolg. Ziehier, de armoedeval. 

Je zal maar de pech hebben dat je wieg op de verkeerde plek stond. Maar behalve het ontberen van een appeltje voor de dorst, heeft de locatie van je wieg op nog veel meer fronten consequenties voor hoe het je verder vergaat en de kansen die je krijgt. Iets wat zich al in de allereerste levensjaren blijkt te manifesteren, zo blijkt uit onderzoek. 

Bron: Nu.nl | 23 juli 2021

Al na vier maanden zijn gezondheidsverschillen te zien tussen baby’s uit arme gezinnen en baby’s uit rijke gezinnen. Vanaf een leeftijd van ongeveer twee jaar wordt de kloof nog groter, blijkt uit onderzoek van Coen van de Kraats en Bastian Ravesteijn van de Erasmus School of Economics waar de Volkskrant over schrijft. Kinderarmoede uit zich ook in verschillen in taalontwikkeling en psychische gezondheid.

Voor het onderzoek kregen de wetenschappers via het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toegang tot gepseudonimiseerde gegevens van ruim 150.000 tussen 1998 en 2017 geboren kinderen. Deze gegevens, afkomstig van consultatiebureaus en schoolartsen, werden door de onderzoekers gekoppeld aan het inkomen van de ouders.

Daaruit blijkt dat er al vanaf een leeftijd van vier maanden verschillen in gewicht te zien zijn tussen baby’s uit rijke gezinnen en die uit arme gezinnen, die gemiddeld zwaarder zijn. Bij een leeftijd van veertien jaar kampt een kwart van de kinderen uit arme gezinnen met overgewicht, terwijl dat bij de andere kinderen in een op de tien gevallen zo is.

Dat verschil is volgens de onderzoekers niet alleen terug te voeren op ongezonde voeding, maar ook op de stress die voortkomt uit het moeten rondkomen van een laag inkomen. Door die stress nemen ouders niet altijd verstandige beslissingen.

Inkomensongelijkheid is ook terug te zien in een achterstand qua taalontwikkeling. Ruim 20 procent van de tweejarigen uit armere gezinnen kan op die leeftijd geen zinnetjes van twee woorden maken. Bij kinderen uit rijkere gezinnen is dat 6 procent.

Tenslotte laat ook de psychische gezondheid van kinderen uit armere gezinnen te wensen over en worden er vaker gedragsproblemen als driftbuien en niet willen luisteren gesignaleerd.

Tags:

One response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven
Categorieën